Ann-Marie, Mantalsbacken

Ann-Marie bor med sin man Lennart på hans föräldrahem ute på Bjärehalvön utanför Båstad, på en gård på sjutton hektar. Under hela sitt yrkesliv har hon jobbat som biomedicinsk analytiker, med nattjänst, för att kunna kombinera barn samt arbete och odlande på gården. 2009 kom tanken till Ann-Marie och Lennart att de ville värna jorden och ta hand om den. De började med en omställning av 1 ha för ekoodling, först för potatis, och sen för lök. Sortimentet har ökat successivt och de har haft samarbete med en kock på en restaurang i närheten som har haft vissa önskningar. Nu säljer de ekologiska grönsaker till privatpersoner i en liten försäljningsbod, ifrån midsommar med färskpotatis och andra grödor efterhand. För några år sedan kom paret också i kontakt med föreningen Allkorn och de började odla spannmål av kultursorter, råg och vete. En stenkvarn köptes in för att kultursorterna skulle tas hand om på rätt sätt och idag erbjuds också kunderna stenmalet mjöl från gården. Ann-Marie odlar också flera äldre sorter av gråärt och kokböna. Ann-Marie och Lennart blev 2020 tilldelade Båstads kommuns miljöpris för sitt arbete på Mantalsbacken.

Vad betyder fröer för dig?

– Jag såg en tidningsartikel om NordFrö och det fantastiska arbetet med att ta fram och erbjuda svenska fröer och kände bara att – det här vill jag bidra till! Det är en glädje att få dela med sig av det som våra förfäder odlade och se till att alla får skörda och uppleva det. Som pensionärer känner vi att det är en stor rikedom att kunna erbjuda våra medmänniskor giftfria grödor och varje dag få höra deras uppskattning.

INFORMATION

Villkor
Logga in
Mina favoriter
Nyhetsbrev
Odlare & Återförsäljare
Om cookies
Kontakta oss

MER OM NORDFRÖ

Om oss
Ekologiska fröer?
Möt en fröodlare!
Vildas vackra bilder
NordFrö i media
FAQ