Jorge, Ramkvilla

Jorge Zapico driver en gård på två hektar med grönsaksodling och en växande skogsträdgård, i närheten av Ramkvilla i Småland. Han är med i Nybrukarna, ett kooperativ som driver andelsjordbruk och projekt runt hållbar matproduktion. Jorge är intresserad av småskalig hållbar (på riktigt) matproduktion och förädling av sorter, speciellt stapelvaror som mjölmajs, bönor, pumpa och spannmål. Även perenner och blommor som kan främja den biologiska mångfalden ligger honom varmt om hjärtat. Han är också (likt oss på Nordfrö!) ett stort fan av Carol Deppe från Oregon. När Jorge inte odlar jobbar han som lektor på Linnéuniversitet. Hans bakgrund är egentligen inom teknik och hållbarhet – han har disputerat med en avhandling som heter “Hacking for Sustainability”. I år har han till NordFrö odlat bondbönan Arne, kokbönan Oves lilla svarta, gråärten Gotländsk blåärt, chilin De Cayenne, squasharna Costata Romanesco och Akaguri Orange, majsen Cascade Ruby Gold och några tvååringar som inte hamnar i fröpåsar förrän nästa år.

Vad betyder fröer för dig?

– Fröer är en viktig del i den stora bilden för att uppnå matsuveränitet. Jag är influerad av FOSS (free and open source) och tycker att det är viktigt att kontrollen över fröerna – det vill säga kunskapen om förädlingen, det genetiska materialet, historien, distributionen – behålls öppet och i händerna av dem som använder det.

INFORMATION

Villkor
Logga in
Mina favoriter
Nyhetsbrev
Odlare & Återförsäljare
Om cookies
Kontakta oss

MER OM NORDFRÖ

Om oss
Ekologiska fröer?
Möt en fröodlare!
Vildas vackra bilder
NordFrö i media
FAQ